- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Naleśniki z białym serem i sosem cynamonowym

Przepis na naleśniki jest mi znany od dzieciństwa, ale nigdy nie miałam wystarczająco dużo odwagi by zrobić je samodzielnie. Kilka dni temu poczułam, że nadszedł ten czas by sprawdzić się i w tej roli, rezultat przedstawiam poniżej.

Składniki na naleśniki

Składniki na sos cynamonowy

Wykonanie

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę, mleko, wodę, jajka, 2 łyżki oleju i sól mieszamy do uzyskania jednolitej masy używając miksera. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Biały ser trzeba zemleć w maszynce lub rozgnieść widelcem, następnie dodać jogurt i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Każdy naleśnik smarujemy pastą serową i zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki układamy na patelni z olejem, smażymy na złoty kolor z obu stron. Naleśniki podajemy z sosem cynamonowym, który bardzo szybko możemy zrobić, w salaterce mieszamy cynamon z cukrem i dodajemy jogurt lub śmietanę.

(mały łasuch przyłapany na gorącym uczynku)

Smacznego! ;-)