- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Placuszki z cukinii

Sezon letni w pełni, aż chce się jeść „dużo zielonego”, przyznam się, że trochę miałam opory z robieniem placków z cukinii, ale po fakcie okazało się, że smakowały również mojemu mężowi, który za nią specjalnie nie przepada. Najlepsze jest to, że był przekonany, że je placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii… ;-)

Składniki

Wykonanie

Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 15 minut po czym odciskamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy drobno posiekaną cebulę, rozdrobniony widelcem ser oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Placuszki smażymy z obu stron aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatziki.

Przepis bierze udział w akcji