- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Klasyczne spaghetti po bolońsku

Lubię się obudzić i mieć pomysł na obiad, wczoraj gdy otworzyłam oczy to wiedziałam, że chcę zjeść spaghetti po bolońsku lub mówiąc bardziej klasycznie spaghetti bolognese ;p. Cenię tą potrawę ponieważ w każdym miejscu, przyrządzona przez kogoś innego smakuje zupełnie inaczej. Ja dziś pokażę Wam i spróbuję przekonać Was do mojej wersji. ;-)

Składniki

Wykonanie

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju. Gdy się ładnie zeszklą dodajemy mielone mięso i smażymy kilka minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wrzucamy starte na dużych oczkach warzywa (marchew, seler, pietruszka), przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, zalewamy bulionem i dusimy do czasu aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy zioła do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym polewamy go sosem i posypujemy starkowanym żółtym serem.