- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Domowy chleb z ziarnami

Dziś po raz pierwszy w życiu piekłam sama chleb. Przepis oraz kromkę tak upieczonego chleba otrzymałam kilka lat temu od koleżanki z pracy. Przez kilka lat przepis ten skrzętnie ukrywał się w zakamarkach moich ręcznych zapisków kulinarnych, aż w końcu odnalazł się i spróbowałam stawić mu czoła. Zawsze wydawało mi się, że upieczenie chleba jest skomplikowanym procesem, ale z przepisem który Wam pokaże poradzi sobie każdy amator kuchni. Muszę przyznać, że efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania mojego męża.

Składniki

Wykonanie

Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy 1 litrem ciepłej wody i ponownie mieszamy. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wykładamy dwie keksówki papierem do pieczenia. Przekładamy masę chlebową do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 °C (góra-dół).

Pozdrawiam Cię Beata G.