- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Gorąca czekolada najlepsza na świecie

Gdy robi się zimno i dopada mnie jesienna chandra, na poprawę humoru i samopoczucia wypijam filiżankę gorącej domowej czekolady z przepisu mojej mamy. Gorąca czekolada domowej roboty ma to do siebie, że każdy może ją przygotować na swój sposób, ja pochwalę się swoją „magiczną” kompozycją.

Składniki

Wykonanie

Do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i stopniowo ją dodajemy do garnuszka ciągle mieszając aż do jej całkowitego rozpuszczenia, po czym dosypujemy ulubione przyprawy, moje ulubione połączenie to szczypta cynamonu i kardamonu, ale to kwestia gustu. Możecie spokojnie użyć chilli lub imbiru, podobnie jest z czekoladami, ja lubię dodać 2 gorzkie i złamać ich smak jedną mleczną, ale tu kombinację są również dowolne i wedle uznania.

Po kilku próbach każdy już będzie wiedział jaki jest jego przepis.