- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Gofry brownie

Wczoraj w moim domu zamiast rogali marcińskich były gofry :) ale nie były to zwykłe gofry, ale gofry brownie :) jeśli lubicie ciasto brownie [1], lub brownie snickers [2] to myślę, że ten przepis jest właśnie dla Was.

Składniki

Wykonanie

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy, po czym odstawiamy. Do garnuszka wlewamy pół szklanki mleka i czekoladę, podgrzewamy do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. W jednej misce łączymy składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sól. W drugiej składniki mokre: żółtka, olej, pozostałe mleko, ekstrakt z wanilii i przestudzone mleko z czekoladą. Całość mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników suchych wlewamy mokre i miksujemy. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek mieszając całość łyżką. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta i pieczemy.

źródło: gofry brownie [3]