- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Muszle z nadzieniem z mięsa mielonego

Wczoraj umieściłam przepis na muszle w wersji wegetariańskiej [1] i obiecałam dziś przepis na muszle z nadzieniem z mięsa mielonego. Przepisy są bardzo do siebie podobne, oba bazują na pomidorach i makaronie conchiglie, więc częściowo będą się pokrywać. Jeśli ktoś nie przepada za serem feta a lubi mięsko, to dzisiejsza wersja bardziej powinna bardziej przypaść do gustu ;-)

Składniki

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą a następnie każdą muszlę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy chwilę. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Doprawiamy i smażymy co wyparowania soków mięsnych. Na sam koniec wlewamy śmietankę i mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, cukrem i ziołami. Całość chwilę podsmażamy i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Makaron nadziewamy farszem mięsnym, układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym masłem i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C do momentu aż ser się rozpuści.