- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Chleb cztery ziarna

Chleb cztery ziarna to moje trzecie podejście do domowego pieczywa. Porównując go do domowego chleba z ziarnami [1] oraz do chleba z płatkami owsianymi [2], według mnie jest najlepszy. Mieszanka ziaren słonecznika, sezamu, pestek dyni oraz siemienia lnianego idealnie trafia w mój gust. Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki

Wykonanie

W dużej misce kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą i mieszamy wszystko z kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce (ja wstawiam miskę do piekarnika ustawionego na najniższą temperaturę). Następnie dodajemy mąkę, sól i szybko zagniatamy ciasto. Wsypujemy ziarna (zostawiając łyżkę do posypania wierzchu) i łączymy z ciastem. Masę chlebową przekładamy do keksówki (u mnie 25cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy ok. 50-60 minut.

Przepis bierze udział w akcji „Domowe pieczywo i bułki”.