- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Pałki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Pałki z kurczaka lub inaczej podudzia lub nóżki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka. Miód z musztardą tworzą ciekawą kompozycję smakową i jak widać na poniższym przykładzie nie są zarezerwowane tylko dla żeberek ;-). Jak dla mnie to strzał w 10-tkę, polecam!

Składniki

Wykonanie

Pałki myjemy, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy marynatę, łączymy miód, musztardy oraz olej. Przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy najlepiej na noc lub jeśli nie mamy czasu przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki, a pora w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i na nie kładziemy kurczaka (ja u siebie zrobiłam 3 warstwy, warzywa, kurczak, warzywa, ale górna warstwa warzyw nie była tak smaczna jak dolna, miały za mało kontaktu z marynatą, więc następnym razem będę się trzymać 2 warstw). Całość zalewamy marynatą i pieczemy pod przykryciem około 1,5 h w temperaturze 180-200 °C.

źródło: pałki z kurczaka w miodzie i musztardzie [1]