- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Wiejska zapiekanka

Przeglądając swoje stare zeszyty z przepisami trafiłam na przepis na wiejską zapiekankę i nie mogłam sobie przypomnieć, czy kiedykolwiek z niego skorzystałam… Nie pamiętam nawet skąd dokładnie go mam, ale zdarza mi się zapisać jakiś usłyszany przepis od znajomych a dopiero po jakimś czasie wypróbować tak jak w tym przypadku. Zapiekanka składa się z dwóch warstw, spód stanowi masa mięsno-warzywna która przykryta jest pierzynką z purée ziemniaczanego. Obie warstwy doskonale się uzupełniają, dobrze smakuje bez dodatków, ale mi osobiście idealnie pasował dodatek w postaci gotowanej fasolki szparagowej.

Składniki

Purée ziemniaczane

Masa mięsno-warzywna

Wykonanie

Purée ziemniaczane

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i tłuczemy z masłem, mlekiem i przyprawami oraz parmezanem na gładkie purée.

Masa mięsno-warzywna

Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem (uważając, żeby nie spalić czosnku). Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Następnie wrzucamy marchew, pieczarki, groszek i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę lub bulion, przecier pomidorowy, przyprawiamy i dusimy aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego (użyłam wysokiej żaroodpornej formy do tarty o średnicy 28 cm). Na masę mięsno-warzywną wykładamy purée ziemniaczane. Widelcem robimy wzorki, całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy 30-40 minut (do zarumienienia ziemniaków) w temperaturze 180 °C.