- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Śledzie w sosie z cynamonem

Jutro jest Środa Popielcowa, więc gdybyście szukali czegoś smacznego i bezmięsnego to podrzucę Wam pomysł na śledzie w sosie z cynamonem. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię śledzie na słodko, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy przepada za takim połączeniem, więc jako opcję B mogę Wam zaproponować śledzia po tatarsku [1]warstwową sałatkę śledziową [2], lub sałatkę śledziową po meksykańsku [3]. Myślę, że teraz każdy znajdzie coś dla siebie ;-)

Składniki

Wykonanie

Filety śledziowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy miód i koncentrat pomidorowy, po czym całość zalewamy połową szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki i liście laurowe doprawiamy do smaku a na koniec wlewamy ocet. Dusimy ok. 10 minut w razie potrzeby podlewając wodą. Wystudzony sos łączymy ze śledziami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.