- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Ciasto czekoladowo-waniliowe

Ciasto czekoladowo-waniliowe nie wymaga chyba szczególnego zachęcania do spróbowania… bo czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady lub wanilii? ja zdecydowanie nie zaliczam się do tej grupy ;-) a, żeby Wam było jeszcze trudniej walczyć z pokusą, to wyobraźcie sobie, kubek zimnego mleka na stole, świeże, delikatne i puszyste ciasto na talerzyku oraz dom wypełniony zapachem świeżo wyjętego ciasta z piekarnika… 

Składniki

Wykonanie

W garnuszku (lub kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę dodając wystudzone masło, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie bardzo gęste). Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy, a do drugiej roztopioną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dzielimy na 2 porcje i dodajemy do każdej z misek delikatnie mieszając. Keksówkę (23cm) wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę wlewamy do niej masę czekoladową i waniliową (dla uzyskania marmurkowatego efektu ciasto kilkukrotnie „przecinamy” nożem). Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.

źródło: ciasto czekoladowo-waniliowe [1]