- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Pierś z indyka z francuską nutą

Minęło już trochę czasu od świąt i tak jak obiecałam, powoli czas już wrócić do regularnego pisania ;-) zacznę od przepisu na pierś z indyka z francuską nutą, ponieważ wydaje mi się, że było to najlepsze danie mięsne jakie przygotowałam na święta. Francuska nuta to nic innego jak francuska zupa cebulowa w proszku którą już wykorzystałam do przepisu na brazylijskie kotlety mielone [1]. Potrawa jest bardzo uniwersalna ;-) nadaje się do podania od razu po upieczeniu jako danie obiadowe, a następnego dnia spokojnie można ukroić plasterek i położyć na kanapkę i przy tym wcale nie wymaga od nas dużo pracy podczas przygotowania. Bałam się, że pierś z indyka po upieczeniu będzie bardzo sucha… wręcz przeciwnie, byłam zaskoczona jej soczystością, zachęcam do samodzielnego spróbowania i przekonania się. ;-)

Składniki

Wykonanie

Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy zupami w proszku. Oprószamy rozmarynem i delikatnie skrapiamy oliwą. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem ok 1,5h w temperaturze 160 °C. Ostatnie 10 minut pieczemy mięso bez przykrycia posypane sezamem.