- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Piękny Jaś z warzywami

Gdy powiedziałam mężowi, że dziś zrobię na obiad Pięknego Jasia z warzywami, to spojrzał na mnie w dość dziwny sposób ;-) z facetami tak jest, że czasami trzeba im wytłumaczyć „bardziej”… ;-) Wczoraj robiąc zakupy na targu ze świeżymi warzywami zauważyłam jak starsza pani łuska fasolę i nie mogłam się powstrzymać, żeby jej nie kupić… W głowie miałam już ułożony plan na obiad ;-) Postanowiłam ugotować coś na styl fasolki po bretońsku ale w trochę lżejszej wersji oraz dodatkiem warzyw. Wykorzystanie świeżej fasoli ma dodatkowy plus, nie trzeba jej moczyć w wodzie przed gotowaniem ;-) Danie uważam za naprawdę bardzo udane i zachęcam wszystkich do spróbowania.

Składniki

Wykonanie

Fasolę myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy do miękkości na małym ogniu. W tym czasie paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Oprószamy mąką i delikatnie zasmażamy uważając, żeby warzywa się nie zarumieniły. Gdy fasola będzie miękka wrzucamy do niej zawartość patelni i pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy i chwilę podduszamy do połączenia smaków. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na gorąco z pieczywem.