- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Zapiekanka ze szpinakiem i ricottą

Nie wiem czy zapiekanka ze szpinakiem i ricottą trafia w Wasze gusta, ale mam nadzieję, że tym przepisem uda mi się przekonać kogoś żeby otworzył się na nowe smaki ;-) Ricotty do tej pory głównie używałam jako jeden ze składników do placuszków [1], ale tym razem spróbowałam zrobić z niej bazę do zapiekanki i wyszło bardzo smacznie. Zapiekanka jest lekka, szybko się robi i jeszcze szybciej znika.

Składniki

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę i czosnek (uważając, żeby się nie przypaliły). Dodajemy umyty szpinak i chwilę całość dusimy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i odstawiamy do lekkiego ostudzenia, po czym dodajemy ricottę i doprawiamy do smaku. Całość łączymy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy plasterki mozarelli i zapiekamy w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem) przez ok. 25 minut.