- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Wafelki a’la Knoppers

Lubicie Knoppersy? Bo dziś będzie na słodko… przecież każdy ma czasami ochotę na małe co nieco… ;-) jeśli lubicie je tak jak ja, to mam dla Was dobrą wiadomość, bo możecie przygotować domowym sposobem swoją wersję wafelków a’la Knoppers. Smakują bardzo podobnie, a dodatkowo będziecie mieli tą satysfakcja że zrobiliście je sami :)

Składniki

Masa mleczna

Masa z nutelli

Wykonanie

Masa mleczna

W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem, ściągamy z palnika gdy tylko cukier się rozpuści i studzimy. Masło ubijamy mikserem na pusztystą masę. Następnie ciągle miksując stopniowo dodajemy (łyżka po łyżce) ostudzone mleko z cukrem, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy mleko w proszku i miksujemy.

Masa z nutelli

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, żeby pozbyć się ciemnej osłonki, po czym drobno siekamy. W wysokim naczyniu miksujemy masło, nutellę i kakao. Na koniec dodajemy zmielone i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.

Przystępujemy do składania wafli w następującej kolejności, wafel, masa z nutelli, wafel, masa mleczna, wafel. Tak złożony wafel, obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki aż kremy stężeją, po czym kroimy na kwadraty. Przechowujemy w lodówce do tygodnia (5-6 dni).

źródło: www.mojewypieki.com [1]