- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

Wiecie, że łazanki pojawiły się w Polsce już w połowie XVI wieku? Na pewno obecna ich forma znacznie się różni od tej sprzed 500 lat, ale sam fakt, że w naszej kulturze zachowały się tak stare i klasyczne dania jest bardzo ciekawy ;-) Myślę, że łazanek nie trzeba nikomu specjalnie reklamować… a na zachętę i złapanie smaku, popatrzcie na poniższe zdjęcia, nabierzcie trochę apetytu i do roboty ;-)

Składniki

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kapustę płuczemy, odciskamy, kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy. Kiełbasę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy posiekaną cebulę którą następnie przekładamy do kiełbasy. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Łączymy z kiełbasą i pieczarkami i ugotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.

źródło: łazanki z kapustą i pieczarkami [1]