- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Babka piaskowa

Chyba nie ma takiego drugiego ciasta jak babka piaskowa które tak bardzo kojarzy się ze Świętami Wielkiej Nocy. Za niecały tydzień mamy Wielkanoc więc w tym tygodniu możecie spodziewać się przepisów które będą nawiązywać do tego święta ;-) Babka piaskowa wyszła idealnie, nie była ani za sucha ani za mokra. Przepis jest bardzo prosty i nieprzekombinowany, a sama babka smakuje nieziemsko. Gorąco polecam!

Składniki

Wykonanie

W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Wlewamy przestudzoną margarynę, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny i aromat. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Pieczemy ok. godziny w temperaturze 170 °C.