- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka to połączenie delikatnego biszkoptu i mlecznej masy które razem tworzą ciasto przypominające w smaku tort ;-) Jest bardzo puszyste i miękkie, masa nie jest za ciężka a w smaku delikatnie wyczuwa się mleko w proszku które przypomina mi moje smaki z dzieciństwa. Ostatnio robiłam je koleżance z okazji jej imienin i rozeszło się w mgnieniu oka, prawda Kasiu? ;-)

Składniki

Ciasto

Masa

Polewa czekoladowa

Wykonanie

Ciasto

Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle miksując dodajemy pół szklanki cukru. Miksujemy, aż masa się stanie gęsta i lśniąca. W drugiej misce żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, a następnie dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy około 40 minut. Po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa

Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cukier waniliowy po czym zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Na koniec wsypujemy przesiane mleko w proszku i miksujemy aż masa stanie się gładka. Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż i przekładamy mleczną masą.

Polewa czekoladowa

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym polewamy ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce. Po kilku godzinach w chłodzie masa na pewno stwardnieje ze względu na dużą ilość masła, więc dobrze jest wyjąć je z lodówki na ok. 2 godziny przed podaniem.