Sałatka z awokado i jajkami to moje ostatnie odkrycie które zdecydowanie na długo zagości na moim stole. Do tej pory awokado wykorzystywałam głównie raczej jako dodatek do pasty jajecznej [1], ale teraz to się definitywnie zmieniło, jeśli lubisz awokado to jest to sałatka której musisz spróbować, wiem co mówię ;-) Myślę, że sałatka może być również świetnym uzupełnieniem stołu na wielkanocne śniadanie, jest kolorowa, apetyczna i swoją lekkością przypomina nam o wiośnie.
Składniki
- 1 duże dojrzałe awokado
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- szczypiorek (ilość według uznania)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie
Pomidora przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy wodę oraz pestki i kroimy w drobną kostkę. Jajka i awokado również kroimy w kosteczkę. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez kilka minut, ciągle mieszając żeby ich nie przypalić. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sok z cytryny, oliwy i majonez oraz doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby składniki się przegryzły.
źródło: sałatka z awokado i jajek [2]