Pasta jajeczna z awokado to moje nowe uzależnienie. Połączenie tych dwóch składników jajek i awokado tworzy naprawdę bardzo smaczną kompozycję. Bardzo często trafiałam na różne przepisy na pastę z awokado, ale zawierały one takie składniki jak majonez lub oliwę a jak dla mnie to było trochę za dużo… uważam, że awokado samo w sobie jest wystarczająco „maślane” i bazując na tym przekonaniu zrobiłam ją po swojemu.
Składniki
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
Ugotowane na twardo jajka i awokado rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym pieczywem posypując szczypiorkiem.
Pastę należy zjeść od razu po przyrządzeniu ponieważ kilka godzin później zmieni kolor i nie będzie wyglądała apetycznie. :)