- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Cebulowa tarta z boczkiem i majerankiem

Cebulowa tarta z boczkiem i majerankiem jest moją kolejną wytrawną tartą którą przyrządzam. Przy okazji wspomnę o tartach ze szparagami i szynką [1], z wędzonką [2], z łososiem i szpinakiem [3] oraz a’la caprese [4]. Nie będę ukrywać, że bardzo lubię tarty z kilku powodów, między innymi dlatego, że ciasto robi się bardzo szybko i łatwo ;-) W przypadku tej tarty chciałam trochę poeksperymentować i spróbowałam dodatkowo użyć mąki krupczatki żeby ciasto było jeszcze bardziej kruche – wyszło idealne ;-)

Składniki

Ciasto

Farsz

Sos

Wykonanie

Składniki ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę a następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku.

Formę do tarty (średnica 28cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy na lekko złoty kolor przez ok. 15 minut.

Na podpieczony spód wykładamy farsz cebulowy. Składniki sosu łączymy ze sobą i zalewamy tartę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (aż sos się zetnie).