Tarta z wędzonką… To bardzo szybkie i proste danie, nie wymagające wielu składników i czasu. Doskonałe dla wszystkich smakoszy mięsa i tart ;-)
Składniki
- Ciasto
- 150g mąki
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
- Masa
- 100g chudego wędzonego boczku
- szklanka śmietany 18%
- 150g żółtego sera
- 3 jajka
- 1-2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie
Z mąki, 3 łyżek masła i wody oraz soli zagnieść ciasto po czym wstawić je do lodówki na minimum 30-40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem oraz wysypaną bułką tartą formę (średnica 28cm). Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 220 °C (bez termoobiegu). Cebulę i boczek usmażyć na 1 łyżce masła. Jajka zmiksować ze śmietaną, dodać boczek z cebulą, natkę pietruszki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć na podpieczony spól. Wierzch posypać startym serem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 °C (bez termoobiegu).