Sypana drożdżówka z jabłkami i kruszonką to moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie zrobiłam ;-p a muszę się przyznać, że jestem miłośniczką ciast drożdżowych, ale nigdy nie miałam odwagi zrobić własnej drożdżówki, chyba z obawy, że nie wyrobię dobrze ciasta… ale jak natrafiłam na ten przepis to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować ;-)
Składniki
Ciasto
- 50-60 g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- pół szklanki oleju
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 2-3 jabłka (lub inne owoce)
- cynamon
Kruszonka
- 50 g masła
- pół szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
Wykonanie
Do dużej miski wsypujemy kolejno pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę i sól i NIE MIESZAMY składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie, zawartość miski mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki (moja ma 25×36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy jabłka pokrojone w grubsze plasterki i posypujemy cynamonem. Składniki kruszonki wyrabiamy palcami i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180 °C.