sobota, 23.11.2013 r.
Sypana drożdżówka z jabłkami i kruszonką

Sypana drożdżówka z jabłkami i kruszonką to moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie zrobiłam ;-p a muszę się przyznać, że jestem miłośniczką ciast drożdżowych, ale nigdy nie miałam odwagi zrobić własnej drożdżówki, chyba z obawy, że nie wyrobię dobrze ciasta… ale jak natrafiłam na ten przepis to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować ;-) 

Sypana drożdżówka z jabłkami i kruszonką

Składniki

Ciasto

  • 50-60 g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 2-3 jabłka (lub inne owoce)
  • cynamon

Kruszonka

  • 50 g masła
  • pół szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru

Wykonanie

Do dużej miski wsypujemy kolejno pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę i sól i NIE MIESZAMY składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie, zawartość miski mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki (moja ma 25×36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy jabłka pokrojone w grubsze plasterki i posypujemy cynamonem. Składniki kruszonki wyrabiamy palcami i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze  180 °C.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , , , ,