sobota, 31.03.2018 r.
Herbatnikowiec z mascarpone

Jeśli lubicie ciasta które robi się w pół godziny to mam dla Was przepis ;-) Jest to ciasto z kategorii „bez pieczenia”, do przygotowania którego wystarczy zmiksować masę i przełożyć ją herbatnikami. Najgorszy jest ten moment oczekiwania w którym musimy pozostawić ciasto do „przegryzienia” ;-) Aha, warto dodać, że ciasto nie należy do bardzo słodkich, ponieważ w całym przepisie są tylko 4 łyżki cukru, zatem jeśli lubicie bardziej słodkie masy, możecie dowolnie zwiększyść ilość cukru pudru ;-)

Herbatnikowiec z mascarpone

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka likieru typu Baileys
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Do wysokiej miski wlewamy 200 ml schłodzonej śmietanki którą ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie stopniowo dodajemy 250 g serka mascarpone i całość mieszamy do połączenia składników. Do drugiej miski wlewamy pozostałą śmietankę, dodajemy dwie łyżki cukru pudru oraz kakao, likier i całość miksujemy. Po czym partiami dodajemy kolejne 250 g serka mascarpone i mieszamy całość do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20×20 wykładamy folią aluminiową po czym układamy następujące warstwy,

  • herbatniki kakaowe
  • połowa masy z kakao
  • herbatniki kakaowe
  • połowa masy z wanilią
  • herbatniki pełnoziarniste
  • pozostała masa z kakao
  • herbatniki pełnoziarniste
  • pozostała masa waniliowa

Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi herbatnikami kakaowymi (ja użyłam ok. 6 sztuk). Blaszkę przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki w celu „przegryzienia”.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , ,