poniedziałek, 09.12.2013 r.
Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami to kolejny przepis który nadaje się do działu „czyszczenie lodówki” ;-) tym razem zrobiłam zapiekankę na bazie kiełbasy i pieczarek, całość klasycznie z makaronem i na wierzchu zapiekany żółty ser. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie zapiekanki, szybkie do zrobienia, smaczne i syte ;-) 

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 350 g kiełbasy lub innej wędliny która aktualnie zalega w lodówce ;-)
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany z kartonika 18%
  • 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania naczynia
  • sól, pieprz,
  • majeranek
  • słodka papryka
  • 100 ml wody
  • 250 g żółtego sera

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry po czym smażymy na dwóch łyżkach masła. Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy ze starkowanym żółtym serem i zalewamy zapiekankę. Pieczemu 30-40 minut w temperaturze 180 °C.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , , , , , , ,