poniedziałek, 05.05.2014 r.
Orzeszki z ciecierzycy

„Orzeszki z ciecierzycy” to bardzo ciekawa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych orzeszków. Kiedy masz ochotę coś pochrupać przy ulubionym serialu, filmie lub piwku, zachęcam do spróbowania właśnie ciecierzycy. Ciecierzyca jest rośliną strączkową, jest świetnym źródłem białka i węglowodanów ale również znajdziemy w niej ryboflawinę, wapń, fosfor, kwas foliowy, magnez, potas czy żelazo ;-) gdybyście chcieli poczytać więcej o tej roślinie to Internet dostarczy Wam dużo ciekawych informacji, ja staram się tylko zachęcić do jej spróbowania.

Orzeszki z ciecierzycy

Składniki

  • 250 g ciecierzycy ekologicznej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiem papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska i czosnkowa do posypania

Orzeszki z ciecierzycy

Wykonanie

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ekologiczna gotuje się krócej). Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i rozkładamy na ręcznikach papierowych aby się lekko wysuszyła (ok. 1 godziny). W misce łączymy olej z pozostałymi przyprawami. Wsypujemy ciecierzycę i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu układamy rozgniecione (nieobrane) ząbki czosnku i pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 °C (mieszając kilka razy w tym czasie).

Wydrukuj
Kategoria: Inne, Przepisy
Tagi: , , , , , , ,