poniedziałek, 16.06.2014 r.
Ciasto jogurtowe z budyniem i truskawkami

Sezon w pełni, wszędzie już można kupić moje ulubione truskawki! Chyba zgodzicie się ze mną, że trzeba wykorzystać ten okres jak najlepiej i nie macie nic przeciwko, że dziś pokażę Wam przepis na ciasto jogurtowe z budyniem i truskawkami :-) Tego ciasta nie będę jakoś specjalnie reklamować ani zachwalać… :-) myślę, że poniższe zdjęcia powinny Was przekonać ;-)

Ciasto jogurtowe z budyniem i truskawkami

Składniki

  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • truskawki

Ciasto jogurtowe z budyniem i truskawkami

Wykonanie

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. W dużej wysokiej misce ubijamy jajka, cukier, cukier waniliowy, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy jogurt i olej. Miksujemy przez chwilę. Do powstałej masy stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając całość drewnianą łyżką. Dużą blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto, łyżką wykładamy budyń i układamy połówki truskawek. Pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 1 godzinę.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , , ,