Placki ryżowe troszkę różnią się od tych które robiłam wcześniej, są dużo bardziej sycące, dla porównania mogę powiedzieć, że moja córka potrafi zjeść 6 placuszków z serkiem ricotta, ale ryżowe zje już tylko 3… Chyba nie muszę Was przekonywać do ryżu? Jest to źródło węglowodanów złożonych, potasu, magnezu, żelaza i cynku oraz witamin B i E. Podpowiem również, że jest to świetny pomysł na zużycie ryżu który został Wam po wczorajszym obiedzie ;-)
Składniki
- 100 g ugotowanego ryżu
 - 2 jajka
 - 200 g kwaśnej śmietany 18% (w kubku)
 - 3/4 szklanki mąki
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - cukier puder do posypania
 
Wykonanie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Placki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (ja smażę na suchej patelni, ale jeśli nie macie przekonania to możecie użyć oleju). Podajemy posypane cukrem pudrem.
Inspiracja: mirabelkowy.blogspot.com








				
