Przepis na naleśniki jest mi znany od dzieciństwa, ale nigdy nie miałam wystarczająco dużo odwagi by zrobić je samodzielnie. Kilka dni temu poczułam, że nadszedł ten czas by sprawdzić się i w tej roli, rezultat przedstawiam poniżej.
Składniki na naleśniki
- 250 g białego sera
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
Składniki na sos cynamonowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany (dla tych którzy nie liczą kalorii)
Wykonanie
Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę, mleko, wodę, jajka, 2 łyżki oleju i sól mieszamy do uzyskania jednolitej masy używając miksera. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Biały ser trzeba zemleć w maszynce lub rozgnieść widelcem, następnie dodać jogurt i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Każdy naleśnik smarujemy pastą serową i zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki układamy na patelni z olejem, smażymy na złoty kolor z obu stron. Naleśniki podajemy z sosem cynamonowym, który bardzo szybko możemy zrobić, w salaterce mieszamy cynamon z cukrem i dodajemy jogurt lub śmietanę.
(mały łasuch przyłapany na gorącym uczynku)
Smacznego! ;-)