piątek, 26.07.2013 r.
Blondie z brzoskwinią i nektarynką

Chyba każdy zna ciasto „brownie” i chyba każdemu smakuje ;-) ale czy zastanawialiście się co by się stało gdyby przefarbować brownie na blond? Muszę powiedzieć, że ciasto wyszło przepyszne i smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;-)

Blondie z brzoskwinią i nektarynką

 

Składniki

  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • sezonowe owoce – ja użyłam brzoskwinię i nektarynki

Wykonanie

W małym rondelku roztapiamy masło, czekoladę oraz cukry, biały i waniliowy. Do przestudzonej masy dodajemy jajka ciągle mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie i nektarynki pokrojone w plasterki. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 °C (bez termoobiegu). Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , ,