Chyba każdy zna ciasto „brownie” i chyba każdemu smakuje ;-) ale czy zastanawialiście się co by się stało gdyby przefarbować brownie na blond? Muszę powiedzieć, że ciasto wyszło przepyszne i smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;-)
Składniki
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- 250 g masła
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- sezonowe owoce – ja użyłam brzoskwinię i nektarynki
Wykonanie
W małym rondelku roztapiamy masło, czekoladę oraz cukry, biały i waniliowy. Do przestudzonej masy dodajemy jajka ciągle mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie i nektarynki pokrojone w plasterki. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 °C (bez termoobiegu). Wierzch posypujemy cukrem pudrem.