poniedziałek, 29.07.2013 r.
Delikatne placuszki bananowe

Jeszcze jakiś czas temu, jednym z największych moich problemów był brak pomysłu na posiłek dla mojej obecnie 14-miesięcznej córki. Miałam pewne obawy czy to co przygotuję będzie jej smakować i czy będzie dla niej zdrowe i wartościowe. Ale takie są już problemy młodych mam ;-) Dziś czuję się zdecydowanie pewniej w przygotowywaniu jej posiłków. Ostatnio wybór padł na placuszki bananowe. Córka ze smakiem zjadła 3 placki posypane cukrem pudrem, a ja swoją porcję urozmaiciłam domową konfiturą.

Delikatne placuszki bananowe

Składniki

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej (ja użyłam pszennej)
  • 1 szklanka mleka (można użyć mleko modyfikowane)
  • 1 jajko
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżka wody mineralnej
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju

 

Delikatne placuszki bananowe

Wykonanie

Mąkę połączyć z wodą mineralną, olejem, mlekiem, cynamonem oraz żółtkiem, całość wymieszać. Banana rozdrobnić widelcem i dołączyć do masy następnie ubić białko na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Placki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor.

Delikatne placuszki bananowe

Placki robi się bardzo szybko, to dosłownie 10 minut w kuchni aby przygotować śniadanie lub podwieczorek kochanemu maluchowi ;-)

Wydrukuj
Kategoria: Dla dzieci, Inne, Placki, Przepisy
Tagi: , , , , ,