Chyba każdy z nas ma ochotę czasami zjeść fast food’a, ale nie zawsze musi to być klasyczny hamburger, kebab, czy zapiekanka. Możemy szybko sami przygotować sałatkę kebab gyros która w połączeniu z frytkami lub gorącą bagietką pozwoli nam zaspokoić głód i nie będzie kojarzyć się z litrami oleju ;-)
Składniki
- czerwona cebula (ja użyłam białej)
- 2 podwójne filety z kurczaka
- średnia kapusta pekińska
- 6 łyżek pikantnego keczupu
- 6 łyżek majonezu
- puszka kukurydzy
- zielony ogórek
- 5 ogórków kiszonych lub konserwowych
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- przyprawa kebab gyros
Wykonanie
Filety kroimy w paski, polewamy olejem, posypujemy przyprawa i odstawiamy na 2 godziny. Kapustę siekamy, cebulę kroimy w piórka, paprykę i ogórki kiszone w paski a zielonego ogórka w pół plasterki. Mieszamy majonez z keczupem, mięso smażymy na rumiany kolor. W salaterce układamy warstwami po połowie kapusty, ogórków, papryki, cebuli, kukurydzy i gorącego mięsa, polewamy połową sosu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, lekko ugniatamy. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia.