poniedziałek, 04.11.2013 r.
Schab na pomarańczowo

Schab na pomarańczowo lub mówiąc bardziej konkretnie, zapiekany schab z marchewką i papryką, to kolejne danie które podaję w moim domu. Bardzo sobie je cenię ze względów nie tylko smakowych, ale również dlatego, że mogę je serwować mojej córce, więc robię tylko jeden obiad dla wszystkich (mamy zrozumieją co mam na myśli) :)

Schab na pomarańczowo

Składniki

  • 500 g schabu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 pomarańczowe papryki
  • mieszanka ulubionych przypraw (u mnie: bazylia, oregano, przyprawa do wieprzowiny, słodka papryka)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki wody

Schab na pomarańczowo

Schab na pomarańczowo

Wykonanie

Mięso kroimy na ok. 1 cm plastry i lekko rozbijamy (nie jest to konieczne). Z papryki usuwamy gniazda nasienne, marchewki obieramy i z papryką kroimy w paski. Cebulę kroimy w ćwiartki. Mięso obtaczamy w mieszance przypraw i wykładamy na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu układamy warzywa. Wlewamy ok 1/2 szklanki wody i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na ok. 1 godzinę.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , ,