poniedziałek, 21.10.2013 r.
Kremowa zupa z cukinii

Zupa krem z cukinii to idealne danie zarówno dla najmłodszych jak i starszych kremożerców. Bardzo smaczna, szybka w wykonaniu i powinna smakować wszystkim wielbicielom cukinii. Warto wspomnieć, że cukinia należy do jarzyn niskokalorycznych ;P tak więc jeśli planujecie dietę, możecie śmiało wziąć te danie pod uwagę.

Kremowa zupa z cukinii

Składniki

  • 2 średnie cukinie (ok. 500 g)
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1 litra wody lub bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • groszek ptysiowy

Wykonanie

Cukinię myjemy, obieramy lub nie ;-) i kroimy w kostkę razem z ziemniakami i cebulą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i podsmażamy ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy czosnek. Wlewamy wodę lub bulion i gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Lekko studzimy i miksujemy na krem. Zupę doprawiamy, solą, pieprzem i ziołami i ponownie zagotowujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Zupy
Tagi: , , , , , , , , ,