czwartek, 05.12.2013 r.
Surówka z pora i kukurydzy

Surówek nigdy za dużo, a dobry obiad powinien składać się z pierwszego dania, drugiego, surówki i kompotu ;P tylko nie zawsze jest czas żeby to wszystko przygotować i miejsce w żołądku, żeby to wszystko zjeść ;-), ale surówki z pora i kukurydzy nie odmawiam. Surówka ta idealnie pasuje do kurczaka po wietnamsku, na który przepis umieszczałam ostatnio.

Surówka z pora i kukurydzy

Składniki

  • 1 średni por
  • 2 marchewki
  • puszka kukurydzy
  • majonez i jogurt naturalny (1:1)
  • sól, pieprz, cukier
  • musztarda

Wykonanie

Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Posypujemy delikatnie solą i ugniatamy w dłoni po czym odstawiamy na chwilę. Marchewkę obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do pora. Kukurydzę odsączamy i przekładamy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i musztardy. Łączymy z majonezem i jogurtem.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Surówki, Witaminki
Tagi: , , , , , , , ,