środa, 01.04.2015 r.
Babka kajmakowa z prażonymi migdałami

Święta coraz bliżej, więc lepszej okazji do pochwalenia się kolejnym przepisem na babkę piaskową szybko nie będzie, ale tym razem będzie to przepis na babkę w zupełnie innej odsłonie niż poprzedni, można powiedzieć, że w bardziej „nowoczesnej”, co mam nadzieję, przekona niektórych do jej zrobienia i spróbowania. Zresztą… zobaczcie zdjęcia ;-)

Babka kajmakowa z prażonymi migdałami

Składniki

Babka

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 300 g masy krówkowej (kajmaku)
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych

Polewa

  • 100 g masy krówkowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Babka kajmakowa z prażonymi migdałami

Babka kajmakowa z prażonymi migdałami

Wykonanie

W garnuszku podgrzewamy masę krówkową z masłem, do połączenia składników. Po czym odstawiamy do przestygnięcia. W wysokiej misce ubijamy jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy sok z cytryny i masę krówkową. Mieszamy do połączenia składników, po czym dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze chwilę. Masę przelewamy do formy na babkę (wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną). Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy z formy. Z pozostałej masy krówkowej i śmietanki robimy polewę. Podgrzewamy w garnuszku energicznie mieszając i gorącą polewą dekorujemy ciasto. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , , ,