Żeberka w sosie słodko-kwaśnym chyba każdy z nas jadł, więc mam nadzieję, że nie muszę nikogo zachęcać do spróbowania . Przepis pochodzi z „zeszytu” mojej teściowej i odpowiada mi w 100%, uważam, że jest warty pokazania ;-) Bardzo prosty sposób przygotowania, a żeberka wychodzą bardzo delikatne, soczyste i smaczne. Gdyby ktoś jednak chciał spróbować żeberek, ale w trochę innym wydaniu, zapraszam do przepisu na duszone żeberka z pieczarkami i rodzynkami.
Składniki
- 1 kg żeberek
- 8 łyżek płynnego miodu
- 16 łyżek maggi
- 1 główka czosnku
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego lub puszka przetartych pomidorów
- 3 duże cebule
Wykonanie
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytwance. Na cebulę układamy surowe żeberka a następnie przygotowujemy sos. W miseczce dokładnie mieszamy miód, maggi, koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce i przeciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka zalewamy przygotowanym sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 °C przez 1,5-2 godziny (pod przykryciem).