środa, 09.04.2014 r.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Święta tuż tuż… rozglądamy się powoli za przepisami na mazurka, jajka faszerowane, pasztety czy wielkanocne babki ;-) a czasami bywa tak, że nie mamy pomysłu na dzisiejszy obiad ;-) Co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną? To moja druga zapiekanka ziemniaczana na blogu, pierwsza była z przepisu teściowej, ta jest całkowicie mojego autorstwa ;-) Większość zapiekanek które robiłam bazowała na makaronie, ale czasami fajnie jest coś zmienić i spróbować czegoś nowego ;-) myślę, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym będzie Wam smakować i przekonacie się, że zapiekanka nie zawsze musi być z makaronem ;-)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz, cukier
  • papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i smażymy do odparowania „soków”. Następnie dodajemy pomidory w puszce doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dusimy całość aż sos zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, wlewamy mięsno-pomidorowy i posypujemy połową żółtego sera, starkowanego na dużych oczkach, na to wykładamy pozostałe ziemniaki. Posypujemy kukurydzą i papryką pokrojoną w paseczki. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy ok. 30-40 minut.

 

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , , , , , , , , , ,