Dietetyczne ciasteczka amarantusowe lub inaczej dietetyczne ciasteczka z szarłatem wyniosłym ;-) Brzmi ciekawie prawda? Kiedy pomyślicie o ciasteczkach co Wam przychodzi jako pierwsze na myśl? Słodkości? Niezdrowe słodkości? Jeśli tak, to za chwilę pomogę Wam zmienić zdanie… myślę, że w tym przypadku naprawdę się zdziwicie ile dobrych i zdrowych rzeczy może być w ciasteczkach ;-) Amarantus to roślina której wartości odżywcze są znacznie wyższe od pszenicy, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, dużo białka, żelazo, magnez, wapń oraz witaminy D, A, E i C ;-)
Składniki
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (popping)
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni kilka minut, aż zaczną ładnie pachnieć. W tym czasie łączymy w misce pozostałe składniki i dodajemy uprażony słonecznik. Z powstałej masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C i pieczemy (w zależności od piekarnika) przez 10-20 minut (do momentu aż się ładnie zarumienią). Smacznego!