Lubicie Knoppersy? Bo dziś będzie na słodko… przecież każdy ma czasami ochotę na małe co nieco… ;-) jeśli lubicie je tak jak ja, to mam dla Was dobrą wiadomość, bo możecie przygotować domowym sposobem swoją wersję wafelków a’la Knoppers. Smakują bardzo podobnie, a dodatkowo będziecie mieli tą satysfakcja że zrobiliście je sami :)
Składniki
Masa mleczna
- 175 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
Masa z nutelli
- 160 g nutelli
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka kakao
- 100 g orzechów laskowych
- 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
- ponadto 3 suche wafle
Wykonanie
Masa mleczna
W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem, ściągamy z palnika gdy tylko cukier się rozpuści i studzimy. Masło ubijamy mikserem na pusztystą masę. Następnie ciągle miksując stopniowo dodajemy (łyżka po łyżce) ostudzone mleko z cukrem, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy mleko w proszku i miksujemy.
Masa z nutelli
Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, żeby pozbyć się ciemnej osłonki, po czym drobno siekamy. W wysokim naczyniu miksujemy masło, nutellę i kakao. Na koniec dodajemy zmielone i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
Przystępujemy do składania wafli w następującej kolejności, wafel, masa z nutelli, wafel, masa mleczna, wafel. Tak złożony wafel, obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki aż kremy stężeją, po czym kroimy na kwadraty. Przechowujemy w lodówce do tygodnia (5-6 dni).
źródło: www.mojewypieki.com