poniedziałek, 30.06.2014 r.
Puszyste z truskawkami

Ostatnio „wrzucam” sporo truskawek na bloga i muszę się Wam przyznać, że to jeszcze nie koniec ;-) w kolejce czeka przepis na placki, ale na razie nie będę zdradzać więcej szczegółów ;-) na dziś musi Wam wystarczyć przepis na puszyste ciasto z truskawkami. Ciasto ma konsystencję zbliżoną do biszkoptu, jest lekkie i wilgotne, warto dodać, że komponuje się świetnie również z innymi owocami,

Puszyste z truskawkami

Składniki

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g truskawek (lub innych owoców)
  • cukier puder do posypania

Puszyste z truskawkami

Wykonanie

Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) cukier ciągle ubijając. Do gęstej, błyszczącej piany dodajemy żółtka a następnie olej nie zaprzestając miksowania. Na koniec wlewamy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy używając szpatułki. Tortownicę lub wysoką formę do tarty (średnica 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i układamy gęsto truskawki (wciskając je do połowy w ciasto). Pieczemy w nagrzanym do 175 °C piekarniku, przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

źródło: Najłatwiejsze ciasto na świecie

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , ,