Batoniki owsiane to zdrowa przekąska która zawiera dużo błonnika i idealnie pasuje jako dodatek do kawy. W moim przypadku jest to również całkiem niezły sposób na „przekonanie” męża do zjedzenia płatków owsianych ukrytych w słodkich batonikach, które on nazywa pokrojoną płytą wiórową… ;-) Batoniki mają tylko jeden duży minus – znikają w oka mgnieniu ;-)
Składniki
- ok 400 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki
 - 250 g płatków owsianych zwykłych
 - 75 g wiórków kokosowych
 - 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
 - 50 g suszonych śliwek
 - 125 g mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, sezam)
 - 125 g orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
 
Wykonanie
Wszystkie suche składaniki (z wyjątkiem orzechów) mieszamy w misce. Orzechy siekamy nożem na mniejsze kawałki lub rozdrabniamy w blenderze, po czym wrzucamy do pozostałych składników. Mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach (moja ma 23x33cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę umieszczamy równomiernie na blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego do 130°C piekarnika i pieczemy ok 1h. Po 15 minutach od wyjęcia, masę kroimy w kwadraty lub prostokątne batoniki.
źródło: batoniki owsiane










				
