Zupa krem z cukinii to idealne danie zarówno dla najmłodszych jak i starszych kremożerców. Bardzo smaczna, szybka w wykonaniu i powinna smakować wszystkim wielbicielom cukinii. Warto wspomnieć, że cukinia należy do jarzyn niskokalorycznych ;P tak więc jeśli planujecie dietę, możecie śmiało wziąć te danie pod uwagę.
Składniki
- 2 średnie cukinie (ok. 500 g)
 - cebula
 - 4 ziemniaki
 - 2 ząbki czosnku
 - ok. 1 litra wody lub bulionu warzywnego
 - łyżka oliwy
 - zioła prowansalskie
 - sól, pieprz
 - groszek ptysiowy
 
Wykonanie
Cukinię myjemy, obieramy lub nie ;-) i kroimy w kostkę razem z ziemniakami i cebulą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i podsmażamy ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy czosnek. Wlewamy wodę lub bulion i gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Lekko studzimy i miksujemy na krem. Zupę doprawiamy, solą, pieprzem i ziołami i ponownie zagotowujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.






				
