środa, 18.09.2013 r.
Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i chińskimi warzywami

Obok zapiekanek ziemniaczanej i kebab-gyros, kolejną którą robię regularnie jest zapiekanka z kiełbasą i warzywami chińskimi. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i warzywami chińskimi

Składniki

  • 250 g ulubionego makaronu (u mnie świderki)
  • 400 g kiełbasy
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich
  • 1 cebula
  • mały koncentrat pomidorowy
  • dwie szklanki bulionu warzywnego
  • 300 g żółtego sera
  • sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
  • 5 łyżek keczupu
  • 2 łyżki oleju

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i warzywami chińskimi

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i warzywami chińskimi

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i warzywami chińskimi

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i warzywami chińskimi

Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Jak kiełbasa lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mrożone warzywa, wlewamy bulion i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawiamy do smaku i całość dusimy do momentu aż bulion lekko wyparuje i powstanie jednolity sos mięsno-warzywny. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy gorącym sosem mięsno-warzywnym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180 °C  (do momentu aż ser się zarumieni).

SMACZNEGO!!! ;-)

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Makarony, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , , , , , ,