piątek, 24.01.2014 r.
Naleśniki po tatarsku

Naleśniki zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkim daniem, ale naleśniki mogą zostać również przyrządzone w sposób bardziej wytrawny. Dziś pokażę Wam trochę zmodyfikowany przepis na naleśniki po tatarsku, po prostu dodałam od siebie kilka składników które świetnie dopełniają smak.

Naleśniki po tatarsku

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • ok. 2 szklanek mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 100 g twarogu
  • 2 ogórki konswerwowe
  • 100 g wędzonego boczku
  • mała cebulka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Naleśniki po tatarsku

Wykonanie

Z mleka, mąki, jajek i wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju (żeby nie używać tłuszczu do smażenia). Z przygotowanej masy smażymy naleśniki. Następnie przygotowujemy farsz. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy do miski (bez tłuszczu z patelni) i dodajemy rozgniecione ziemniaki, twaróg oraz starkowane i odsączone z soku ogórki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chrzanem i musztardą. Na każdy naleśnik nakładamy farsz (nie za dużo) i składamy w trójkąt. Gotowe naleśniki podsmażamy chwilę na patelni i podajemy na gorąco.

Inspiracja: naleśniki po tatarsku

Przepis bierze udział w akcji „Naleśniki w każdej postaci”.

Naleśniki w każdej postaci

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , , , ,