Jedna z moich zasad brzmi, placuszków nigdy za wiele. Robię je bardzo często ponieważ uwielbia je moja mała córeczka ;-) Przy okazji w ten sposób mogę jej przemycić trochę nabiału za którym nie przepada w czystej postaci, ale na placuszki zrobione na bazie jogurtu, maślanki, serka wiejskiego czy twarogu nie muszę jej długo namawiać, szczególnie gdy są posypane cukrem pudrem ;-) Natomiast moje preferencje zdecydowanie bardziej oddaje poniższe zdjęcie ;-)
Składniki
- 250 ml kefiru
- 1 jajko
- ok 150 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g śmietany 12% (dla liczących kalorie – jogurt naturalny)
- borówki (lub inne ulubione owoce)
Wykonanie
W misce łączymy kefir i jajko, następnie przesiewamy mąkę i sodę, po czym dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z obu stron na złoty kolor. Śmietanę mieszamy z jedną łyżką cukru pudru. Placki podajemy polane śmietaną i posypane borówkami.