środa, 27.11.2013 r.
Zupa porowa z serkiem topionym

Przepisy na zupy pojawiają się chyba najrzadziej na moim blogu, ale zamierzam to wkrótce poprawić ;-) Zupa jako danie bardzo często pojawia się na moim stole, ale tutaj staram się umieszczać raczej przepisy mniej popularne i zdaję sobie z tego sprawę, że nie każdemu mogą smakować, chociaż chciałabym, żeby było inaczej ;-) Dziś spróbuję Was przekonać do zupy porowej, co prawda nie jest to zupa z małą liczbą kalorii ale… czasami można przymknąć na to oko, prawda? ;-)

Zupa porowa z serkiem topionym

Składniki

  • 3 średnie pory
  • 2 cebule
  • 300 g serka topionego śmietankowego
  • 4 szklanki wody
  • warzywna kostka rosołowa
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki masła

Zupa porowa z serkiem topionym

Wykonanie

Pora oczyszczamy, kroimy w cienkie plastry i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę na dwóch łyżkach masła (należy uważać, żeby por i cebula się nie przypaliły). Kostkę rosołową wrzucamy do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia. Pora i cebulę wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 10 minut, następnie dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony i podgrzewamy cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia serka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Zupa smakuje najlepiej po kilku godzinach od jej ugotowania.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Zupy
Tagi: , , , , , , , ,