Pałki z kurczaka lub inaczej podudzia lub nóżki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka. Miód z musztardą tworzą ciekawą kompozycję smakową i jak widać na poniższym przykładzie nie są zarezerwowane tylko dla żeberek ;-). Jak dla mnie to strzał w 10-tkę, polecam!
Składniki
- 1 kg pałek z kurczaka
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 100 ml naturalnego miodu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- sól, pieprz
- 50 ml oleju
Wykonanie
Pałki myjemy, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy marynatę, łączymy miód, musztardy oraz olej. Przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy najlepiej na noc lub jeśli nie mamy czasu przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki, a pora w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i na nie kładziemy kurczaka (ja u siebie zrobiłam 3 warstwy, warzywa, kurczak, warzywa, ale górna warstwa warzyw nie była tak smaczna jak dolna, miały za mało kontaktu z marynatą, więc następnym razem będę się trzymać 2 warstw). Całość zalewamy marynatą i pieczemy pod przykryciem około 1,5 h w temperaturze 180-200 °C.