poniedziałek, 20.01.2014 r.
Pałki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Pałki z kurczaka lub inaczej podudzia lub nóżki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka. Miód z musztardą tworzą ciekawą kompozycję smakową i jak widać na poniższym przykładzie nie są zarezerwowane tylko dla żeberek ;-). Jak dla mnie to strzał w 10-tkę, polecam!

Pałki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Składniki

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 100 ml naturalnego miodu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • sól, pieprz
  • 50 ml oleju

Pałki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Pałki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Pałki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Wykonanie

Pałki myjemy, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy marynatę, łączymy miód, musztardy oraz olej. Przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy najlepiej na noc lub jeśli nie mamy czasu przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki, a pora w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i na nie kładziemy kurczaka (ja u siebie zrobiłam 3 warstwy, warzywa, kurczak, warzywa, ale górna warstwa warzyw nie była tak smaczna jak dolna, miały za mało kontaktu z marynatą, więc następnym razem będę się trzymać 2 warstw). Całość zalewamy marynatą i pieczemy pod przykryciem około 1,5 h w temperaturze 180-200 °C.

źródło: pałki z kurczaka w miodzie i musztardzie

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , ,