poniedziałek, 17.02.2014 r.
Wiejska zapiekanka

Przeglądając swoje stare zeszyty z przepisami trafiłam na przepis na wiejską zapiekankę i nie mogłam sobie przypomnieć, czy kiedykolwiek z niego skorzystałam… Nie pamiętam nawet skąd dokładnie go mam, ale zdarza mi się zapisać jakiś usłyszany przepis od znajomych a dopiero po jakimś czasie wypróbować tak jak w tym przypadku. Zapiekanka składa się z dwóch warstw, spód stanowi masa mięsno-warzywna która przykryta jest pierzynką z purée ziemniaczanego. Obie warstwy doskonale się uzupełniają, dobrze smakuje bez dodatków, ale mi osobiście idealnie pasował dodatek w postaci gotowanej fasolki szparagowej.

Wiejska zapiekanka

Składniki

Purée ziemniaczane

  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Masa mięsno-warzywna

  • 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 10 małych pieczarek
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • mały przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, tymianek, cukier
  • parmezan do posypania
  • 2 łyżki oleju

Wiejska zapiekanka

Wykonanie

Purée ziemniaczane

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i tłuczemy z masłem, mlekiem i przyprawami oraz parmezanem na gładkie purée.

Masa mięsno-warzywna

Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem (uważając, żeby nie spalić czosnku). Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Następnie wrzucamy marchew, pieczarki, groszek i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę lub bulion, przecier pomidorowy, przyprawiamy i dusimy aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego (użyłam wysokiej żaroodpornej formy do tarty o średnicy 28 cm). Na masę mięsno-warzywną wykładamy purée ziemniaczane. Widelcem robimy wzorki, całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy 30-40 minut (do zarumienienia ziemniaków) w temperaturze 180 °C.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,